Restoran işletmeciliği nedir? Restoran işletmeciliği hangi esaslara dayanır? Restoran işletmeciliğinin incelikleri nelerdir?
Değerli okurlar! Bu haftadan itibaren, bir süredir SECOND olarak üzerine uğraştığımız ve basılı hale getirdiğimiz Restoran El Kitapçığı’nın içeriğini hafta hafta burada da paylaşacak ve sizlerin hizmetine sunacağız!
Restoran İşletmeciliği
Restoran işletmeciliği günümüz toplumunda gerek yiyecek&içecek alanının tarihsel romantizmi; gerekse dışarıdan bakıldığında kolay görünmesi sebebiyle herkesin aklında bir köşede ‘kaçış’ planı olarak bulunan fikirlerden biri. Bu sebeple, İstanbul başta olmak üzere (33 bini aşkın restoranla) , Türkiye’de hali hazırda bulunan yaklaşık 100 bin restorana gün be gün yenileri ekleniyor ve maalesef bir o kadar hızlı şekilde de kepenk indirenler mevcut.
İşin derinliklerine inildiğinde pek de göründüğü gibi ‘toz pembe’ olmadığını kavramak çok zor olmasa da yeni bir yatırım yapmanın ve belki de ‘özenilerek’ bakılan bir hayalin hevesiyle çoğunlukla sermaye sahipleri bu noktayı atlayabiliyor ve yatırımı yaptıktan sonra kendilerini/işletmelerini dipsiz, karanlık bir kuyuya son sürat düşerken bulabiliyorlar.
Bu cep kitap; yiyecek&içecek alanında karşılaştığımız genel durumlardan bahsederek çözüm önerileri sunmak, bu yolla işletme sahiplerine ve ilgili herkese değer yaratmak amacı gütmektedir.* Aşağıda restorancılıkla ilgili size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı fikirlerimizi bulacaksınız.
*Bu cep kitapta okuyacaklarınızın hiçbiri bir yatırım ya da işletmecilik tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Karşılaşılan genel durumların çözümlerinin güncel şartlara ve işletmenin mevcut durumuna bağlı olduğunu aklınızdan çıkarmamanız son derece önemlidir.
- Restoran Açmadan Önce
Restoran açmaya karar verdiniz ama nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? İçinizde oluşan huzursuzluğu tahmin edebiliyoruz. Bir yandan gözünüzü kapattığınızda gözünüzde canlanan o mükemmel restoranın vizyonu içinize bitmek bilmez bir heves pompalarken bir yandan işin profesyonel boyutu sizi korkutuyor olabilir. Ama merak etmeyin, bu hemen herkesin yaşadığı gayet olağan bir durum.
Yiyecek&İçecek sektörü içerdiği yoğun romantizm ve medyatik yönleri itibariyle her zaman cezbedici olmuştur. Bununla birlikte dışarıdan bakıldığında oldukça kolay görünmesi ‘iki masa, bir sandalye’ algısına pek tabii zemin hazırlar. SECOND olarak biz, bu algıya sahip pek çok yatırımcıdan deneyimlediğimize dayanarak, eğer restoran açmak konusundaki algınız bu yöndeyse yatırımı yapmadan önce sektörü biraz daha incelemenizi öneririz.
Her şeyi kafanızda netleştirdiniz ve restoran açmakta kararlısınız. Peki bu noktada dikkat etmeniz gerekenler neler? Öncelikle dijital dönüşüm çağının meyvelerinden faydalanmakta, trendleri iyi anlayarak fikrinizi pekiştirmekte yarar var. Bununla birlikte aklınızda belirlediğiniz yatırım tutarını mercek altına alarak restoranınızın en temel şeylerinden başlamak kaydıyla kalemlerine ayırmanız sağlıklı olacaktır. Örnek vermek gerekirse, restoranınızın iç tasarımını ya da logosunu düşünmeden önce menüsüne odaklanmalısınız. Bunu da sırasıyla restoranınızın mutfağı, ekipman ve araç gereçleri, tedarik zincirleri, istihdam süreçleri, operasyon sistemleri, hedeflemesi, pazarlaması vb gibi süreçler takip etmelidir.
Bu sıraya sadık kalıp iyi bir plan ve eğer bu sektörün profesyoneli değilseniz güvenilir bir danışmanlık hizmetiyle hayalinizdeki restoranı açmak hiç zor değil!
Devamı haftaya!
“Restoran İşletmeciliği” için 4 yorum